De fascinatie voor kunst en culturen van het Afrikaanse continent

..."Bij Magali is die fascinatie al in haar jeugd ontstaan. Zij groeide op in het zuiden van Frankrijk. In Frankrijk was in de 20e eeuw, veel meer dan in Nederland, traditionele kunst uit Afrika vanuit de koloniën, maar ook moderne kunst geïnspireerd door traditionele Afrikaanse kunst, overal aanwezig in tentoonstellingen en musea. Matisse en Picasso zijn daar al in het begin van de 20e eeuw de bekendste voorbeelden van. Matisse vooral in zijn sculpturen, Picasso ook in zijn schilderijen. (In Les Demoiselles d' Avignon (1907) is duidelijk de invloed van Afrikaanse maskers te zien. Dit schilderij luidde min of meer de periode van het Kubisme in). De invloed van Afrikaanse beelden is niet wat zij bewust opzoekt, het is al vanaf haar jeugd geïntegreerd in haar systeem. Het is meer een innerlijke verwantschap dan een keuze.

Natuurlijk bestaat het Afrikaanse continent uit vele landen en verschillende culturen. De kunstuitingen van de verschillende volkeren zijn heel divers, maar wat ze gemeenschappelijk hebben, en wat Magali zo aanspreekt in de traditionele vormen van Afrikaanse kunst is de verbinding met de aarde, de natuur. De aardkleuren, de organische vormen, ronde vormen, patronen. Zij gebruikt bovendien ook organisch materiaal zoals kalebassen, zaden, peulen. Daarbij wil zij zoveel mogelijk de oorspronkelijke vorm van het materiaal in tact laten. Door een minimale bewerking van de materialen d.m.v. samenvoeging en kleur maakt zij tot een nieuw eigen beeld.

Een beeld dat er uit springt is het bronzen Maan gezicht. Een ieder die de 11e tot 14e eeuwse bronzen koppen van het Ife koninkrijk in Nigeria kent, zal de invloed hiervan meteen herkennen. De verfijnde natuurgetrouwe weergave van de gezichten in brons met verticale lijnen (tatoeages) hebben ook op mij een onuitwisbare indruk gemaakt. In een periode dat wij in Europa nog in de Middeleeuwen verkeerden (alleen in Italië werd in de 14e eeuw in de vroege renaissance al zo'n niveau van verfijning bereikt), maakte men in Nigeria al gracieuze "koppen" van een bijzonder hoog niveau. Magali heeft in dit werk een westers vollemaans gezicht gecombineerd met de fijne techniek in brons en de fascinerende verticale lijnen (tatoeages) die de Ife beelden kenmerkt. Het heeft daardoor diezelfde magische uitstraling."...

Judith Zwaan
beeldend kunstenaar/  MA kunsteducatie
Kunstencentrum Velsen / Galerie Ei

Fragment speech
Opening tentoonstelling 'Influence africaine' oktober 2011
MLB Galerie Amsterdam